Tutkijat tuottavat kuvia suoraan aivoista

aivokuva Tutkijat tuottavat kuvia suoraan aivoista

Japanilaiset tutkijat ovat tehneet melkoisen läpimurron aivojen toiminnan tutkimuksessa. He ovat onnistuneet siirtämään koehenkilön näkemän kuvan hänen aivoistaan tietokoneen näytölle. Kuva saatiin muodostettua mittaamalla koehenkilön aivojen verenkiertoa. Tutkijoiden mukaan tämä johtaa pian mahdollisuuteen näyttää henkilön unet tietokoneen näytöllä.

Tutkijat näyttivät koehenkilölle yksinkertaisia 10×10 pikselin kokoisia symboleja. He mittasivat aivojen, näköön liittyvän alueen toimintaa ja analysoivat tulokset. Tämän jälkeen koehenkilölle näytettiin sanan Neuron kirjaimet ja saatujen mittaustietojen perusteella tietokone tulkitsi signaalit kuviksi. Vaikka kuvien tarkkuus ei ole kovinkaan ihmeellinen, on tämä varsinainen jättiasken eteenpäin tieteen maailmassa. Tutkijoiden mukaan kuvien tarkkuus kasvaa samassa suhteessa aivojen toimintaa mittaavien laitteiden tarkkuuden kasvaessa.

Tutkijoiden mukaan noin 10 vuodessa voi olla mahdollista ”lukea” henkilön ajatukset jollain tarkkuudella. Samalla konseptilla voitaisiin tuottaa kuva taiteilijan päässään pohtimasta taideteoksesta jo ennenkuin yhtään taltan iskua tai siveltimen vetoa on tehty. Mahdollisuudet ovat rajattomat.

Aivan vielä tinahattua ei siis tarvitse nostaa päähän suojaamaan ajatustenluvulta mutta suunta on näytetty ja tiede hoitaa loput. Saa nähdä miten yksityisyydenturvan ja oikeuksien käy tekniikan parantuessa.

Lähde


Bookmark and Share  
1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (6 ääntä, keskiarvo: 5.00)
Loading ... Loading ...


Kirjoitettu 12. joulukuunta 2008 kategoriaan Tiede.
 - Tilaa kommentit RSS 2.0-virtana.
 - Trackback-osoite

Yksi kommentti

  1. Comment by Pete
    15.12.2008 - 8:31

    Voisi olla ihan mielenkiintoista tallentaa omat unet aamuksi, koska itse en niitä enää herätessä muista 😛

Jätä kommentti

*) Pakollinen kenttä